operation argus
Utanför gamla caféet

Operation Argus

Den 20 april 1966 spelade man in några scener till en TV-serie som hette ”Operation Argus” i och vid gamla kaféet i Djura. Jag kommer ihåg en del från den dagen, jag var 10-år vid det laget och det var ju spännande att vara där och titta på. Det var min moster som hade kaféet och dessutom var min mor där och jobbade, så ja fick även vara inne och tjuvkika lite, fast man fick ju hålla sig undan. Har för mig att det skulle vara snö i utescenerna, men det var inte så mycket kvar så man samlade ihop vad som fanns och la upp snöhögar. Jag kommer ihåg Volvo Duetten som finns på bilderna, fram på den hade man satt en liten träplattform där fotografen satt när dom gjorde åkningen i mot dörren som man kan se i filmen. När bilen kom fram till ingången så klev fotografen av precis innan bilen stannade och fortsatte gående in genom dörren. Omklädning har jag för mig att dom hade i Sockenstugan. Det tog bra många timmar att spela in dom minuter som finns i serien, det blev sent innan man kom i säng den kvällen.

Bilderna här nedan är tagna av den kände Borlängefotografen Hasse Carlbaum.

Medverkande i serien var bland annat: Börje Mellvig, Catrin Westerlund, Christina Schollin, Frej Lindqvist, Jan Erik Lindqvist, Morgan Andersson, Ove Tjernberg.

Regi: Håkan Ersgård

Serien finns SVT ”Öppet arkiv” på denna länk http://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Operation%20Argus/.
Scenerna från Djura finns 24:28 in i avsnitt 5 och 02:47 in på avsnitt 6.

Foto: © Hasse Carlbaumerror: Content is protected !!